Bert Pol, directeur van IMK Opleidingen, kreeg al jaren de vraag van deelnemers en klanten of hij zijn opgedane inzichten over leidinggeven niet wil opschrijven, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Dat heeft hij nu gedaan: alles over leidinggeven kun je terugvinden zijn nieuwe boek: Praktisch leidinggeven, hét handboek voor leidinggevenden.

Leidinggevende geworden, en nu?

Dit boek is voor medewerkers die leidinggevende zijn geworden vanwege hun harde werken en uitstekende vakkennis. Ze zijn nooit opgeleid voor het vak van leidinggevende en staan opeens tussen directie en medewerkers in. Daar komen hele nieuwe vaardigheden bij kijken, zoals delegeren, gesprekstechnieken, leiderschapsstijlen. Bovendien geven ze meestal leiding aan mensen die vroeger collega’s waren. Hier kunnen zij best wat praktische tips en handvatten voor gebruiken.

Zoek gewoon op wat je nodig hebt

In dit boek beschrijft Bert Pol de basis van het leidinggeven, zonder uitgebreide theoretische onderbouwingen en hoogdravend taalgebruik. Je kan het boek van kaft tot kaft lezen en het leent zich ook uitstekend om open te slaan op een specifiek hoofdstuk. Lees bijvoorbeeld over motiveren, over delegeren of over omgaan met conflicten.

In ieder hoofdstuk maak je kennis met iemand uit de praktijk, gebaseerd op de vele deelnemers die Bert Pol in zijn trainingen heeft gehad. Je volgt hun worstelingen en ziet hoe zij met vallen en opstaan hebben geleerd hoe de basisprincipes van leidinggeven in de praktijk voor hen werken. Vervolgens word je steeds uitgedaagd om dingen zelf uit te proberen en te ontdekken wat bij jou past. Met dit boek krijg je ook toegang tot extra werkbladen, oefeningen en geheugensteuntjes.

En dit is ook waar Bert Pol en IMK Opleidingen voor staan: direct toepasbaar en resultaatgericht. Bert Pol: “In een wereld die steeds ingewikkelder wordt, is het vooral belangrijk om het simpel te houden.” En deze gedachte is goed terug te zien in de laagdrempelige schrijfstijl van het boek.

Bekijk hier het inkijkexemplaar van Praktisch Leidinggeven wyber-naar-rechts

De schrijver van het boek

Bert Pol is bijna 30 jaar als trainer en consultant actief in het ontwikkelen van mensen en organisaties. Sinds 2013 is hij directeur Training & Development bij IMK Opleidingen. In zijn jarenlange ervaring in het trainen en begeleiden van bedrijven heeft hij zijn eigen visie ontwikkeld over leidinggeven. Leidinggeven is een vak apart. Met dit boek verwacht hij meer mensen te bereiken om zijn opgedane kennis mee te delen, zodat zij slimmer kunnen leidinggeven met meer plezier.

Praktisch leidinggeven, hét handboek voor leidinggevenden van Bert Pol is echt een aanrader voor alle leidinggevenden. Te koop bij de boekhandel en online.

Onderwerpen handboek Praktisch leidinggeven, hét handboek voor leidinggevenden

 1. Ik ben leidinggevende, en nu?
 2. Welke ‘kleur’ heeft jouw gedrag?
 3. Effectiever leidinggeven met DISC
 4. Leidinggeven vanuit je kwaliteiten
 5. Welke leiderschapsstijl past bij jou?
 6. Hoe groot is het zelfvertrouwen binnen jouw team?
 7. Communiceren kun je leren
 8. Verbeterde communicatie dankzij DISC
 9. Hoe voer je een goed gesprek?
 10. Krijg je medewerkers in beweging
 11. Feedback stap voor stap
 12. Omgaan met conflicten
 13. Vergroot je invloed in acht stappen
 14. Grip op je tijd
 15. Aapmanagement: wie lost dit probleem op?

Podcast Praktisch leidinggeven

Laatst is Bert Pol langs geweest bij Archipel Academy om een podcast op te nemen waarin het onderwerp van het boek Praktisch leidinggeven wordt besproken. In de podcast komen verschillende onderwerpen aanbod die in het boek staan. Denk aan:

 • Hoe word je een goede leider?
 • Leidinggeven vanuit je kwaliteiten
 • Wat is een goede communicatie?
 • Hoe voer je een goed gesprek met je medewerkers?

Ten slotte worden er praktische tips gegeven waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Nieuwsgierig geworden? Beluister de podcast hier.

Archipel podcast Bert Pol - IMK Opleidingen